Din kurv

Ingen varer i kurven.

Vælg en side

3 alternative styresystemer

2. marts 2021 | IT, Linux, Nyheder

Vi kender allesammen Windows, MacOS og nogen har hørt om Linux. Men faktisk findes der flere alternative styresystemer på markedet der enten er frie og kan derved hentes helt gratis, mens andre skal man betale for.

Her i artiklen vil jeg komme ind på de 3 mest spændende alternative styresystemer og et betalings styresystem.

Lad os se at komme i gang med at se på sagerne!

3 Alternative styresystemer

Haiku OS

Haiku OS er bygget på det klassiske BeOS styresystem, der kom frem i starten af 1990’erne, som et alternativ til det allerede dengang dominerende Windows og MacOS. BeOS var bygget til at drage nytte af alle maskinkræfterne på AT&T Hobbit-baseret hardware og blev senere ported til at kunne kører på PowerPC. Først i slutningen af 1990’erne blev BeOS programmeret til at kunne kører på almindelige PC’ere med kompatible Intel x86 hardware.

Der var senere en masse sager, hvor BeOS lagde sag an mod Microsoft for at kræve at Hitachi og Campaq ikke måtte sælge computere med BeOS. Sagen endte med et forlig på ca. $23 millioner til BeOS. BeOS blev senere købt af Palm, som ville bruge BeOS som en del af deres software pakke.

I dag eksisterede BeOS ikke mere.

 

BeOS genopstået som Haiku OS

I 2001 begyndte udviklingen af Haiku OS, og den første Alpha test så dagens lys i 2009. I 2012 kom så Beta testen, så det er ikke noget som sker over en nat.

Haiku OS er et rent open source styresytem, der bygger på samme principper som BeOS, og som kan kører på Intel x86 kompatible hardware. Dog kan jeg se at PowerPC også står i deres roadmap, så det kunne være et godt alternativ til de gamle Power Mac der stadigvæk står rundt omkring og ikke bliver brugt.

Haiku er bygget op nøjagtigt som BeOS med deres “startbar” oppe i højrehjørne med en oversigt over åbne programmer og systemressourcer. Ikonerne og selve opbygningen er meget gennemskueligt og er meget brugervenligt. De fleste programmer man skal bruge i hverdagen kan hentes og installeres, lige fra en browser, mailprogram, kontorpakke til små sjove spil og udviklingsværktøjer.

Haiku OS er ren open source og jeg spår en god fremtid for dette styresystem. Selve styresystemet er stadigvæk kun i Beta test, men det ser rigtig godt ud indtil videre og jeg vil mene at sådan et styresystem kunne være et godt alternativ til dem, der ønsker sig en nem og brugervenlig computer til at gå på webbank, sende et par mails og ellers hvad man nu end bruger sin computer til i hverdagen.

Du kan hente Haiku gratis her

 

Haiku OS Systemkrav:

 • Processor: 32-bit eller 64-bit arkitektur
 • Hukommelse: minimum 128 MB
 • Harddisk: minimum 700 MB fri plads

Som I kan se, så kræver selve Haiku OS styresystemet ikke meget maskinkraft, så man kan kører den på ældre hardware, jeg f.eks. har den installeret på en ældre Pentium III med 1 GB Ram og 20 GB harddisk og den kører super stabilt og lynhurtigt.

 

ReactOS

Windows 2000 er tilbage! Nu som ReactOS

Der er rent faktisk nogen der har sat sig ned og omprogrammeret hele Windows 2000 (eller jeg burde faktisk sige helt op til Windows XP og Microsoft Server 2003). Udviklingen startede faktisk helt tilbage i 1996 med en Windows 95 klon og har fortsat helt op til og med i dag, hvor du kan installerede dine klassiske Windows programmer på ReactOS.

ReactOS understøtter NT filsystemet og kan kører med et 32-bit undersystem, hvilket gør at den har mulighed for at kører ældre Windows programmer, hvor vi i dag ser at Windows 7 og Windows 10 må give op, da Microsoft har stoppet for de gamle undersystemer.

ReactOS kan gå hen og blive meget spændende, når man tænker på de mange virksomheder der har købt software for tusinder og måske millioner, der ikke kan opdrive en maskine der kan kører Windows XP i dag. Så kan man hive en hvilken som helst computer ned fra hylden og installere ReactOS og sine ældre Windows programmer.

ReactOS kører stadigvæk kun i en Alpha test, men du kan hente og frit installerer styresystemet og prøve det af. Selv opbygningen minder meget om Windows 2000, dog har de lige givet den nye ikoner.

Du kan hente ReactOS gratis her

 

ReactOS Systemkrav:

 • Processor: x86 eller x64 arkitektur, Pentium eller nyere
 • Hukommelse: minimum 64 MB, anbefalet 256 MB
 • Harddisk: IDE/SATA med minimum 450 MB fri plads

 

FreeDOS

FreeDOS, hvad søren, er DOS ikke død? Hvis du spørger Microsoft, så lagde de den stille i graven tilbage i 1994.

Men det var der nogen der ikke var tilfreds med, derfor opstod projektet FreeDOS og 12 år efter i 2006 kom den første officielle version 1.0 på markedet.

FreeDOS er i dag så udviklet at man kan download den som ISO eller som disketter og starte din computer op i det gode gamle DOS. Målet er at få et 100% kompatibelt styresystem med det gamle originale DOS.

Så selvom du måske har en gammel maskine, der trænger til at blive omformateret og du ikke ejer MS-DOS på disketter eller kan skaffe dem nogen steder, så kunne FreeDOS være et godt alternativ.

Du kan hente gratis FreeDOS her

 

FreeDOS Systemkrav:

 • Processor: x86 eller x64 arkitektur, 386 eller nyere
 • Hukommelse: minimum 2 MB, anbefalet 32 MB
 • Harddisk: minimum 40 MB fri plads

 

Bonus: ArcaOS

ArcaOS udspringer fra OS/2, der blev udviklet af IBM, som deres standard styresystem til deres hjemmecomputere.

OS/2 som var forgængeren, der blev udviklet i samarbejde mellem IBM og Microsoft, skulle erstatte MS-DOS. Men det overrasker nok ikke, hvis jeg fortæller at alt sammen faldt til jorden da Microsoft udkonkurrende OS/2 med deres Windows 3.11 og Windows 95.

Dog skulle vi helt hen i 2005 før at IBM officielt trak OS/2 tilbage fra markedet.

ArcaOS kom til verdenen

I 2015 blev ArcaOS officielt reklameret, dette skulle være et styresystem til dem der i sin tid kørte med OS/2. Den er selvfølgelig optimeret til nutidens hardware og understøtter dog kun 32-bit processorer. Det mest spændende ved dette styresystem er at den understøtter 16-bit programmer.

Den er kompatible med de gamle OS/2 programmer og enkelte udvalgte Windows programmer, men er peppet godt op, så den ligner mere et styresystem fra 2018.

Du kan hente ArcaOS her (men den er ikke gratis)

 

ArcaOS Systemkrav:

 • Processor: x86 arkitektur, Pentium eller nyere
 • Hukommelse: minimum 512 MB, anbefalet 2 GB
 • Harddisk: minimum 8 GB fri plads

Installation af Linux på Eksisterende computer

Har du allerede en fin computer, så er der jo ingen grund til at belaste miljøet med at købe en ny computer!

Lad os installerede Linux på din eksisterende computer, så er du køreklar i mange år fremover, da Linux er mindre krævende end f.eks. Windows og sætter ikke nogen begrænserne for din hverdagsopgaver på din computer.

Vi kan naturligvis hjælpe med at overfører dine eksisterende data samtidigt med den nye installation.